onsdag 6 maj 2009

Vi måste få liv i klassen


Skåne expresser !!!!!!!!!!!!!


Hur har ni tänkt med säsongen ?
Nu vänder jag mig direkt till alla er som äger en Express.

Antingen en som är i bra skick för kappsegling eller en som bara åker i på våren och upp på hösten och kanske semesterseglas en vecka eller 2.


Vad vill ni med ert båtägande ?

Jag förstår att alla inte måste kappsegla eller för den sakens skull vill det heller men det är ju så skoj att segla.

Ni vet den där tävlingslusten att göra det absolut bästa man kan ute på sjön.

Det måste inte innebära att man ständigt vinner race efter race utan att veta att man faktist seglat så väl man kan och om man kommit 5:a så finns det kanske en viss procent av oss kappseglare som är nöjda med det men dom som inte är det kanske sporras enormt över att faktiskt kunna få chansen till revansch nästa segling.


Själv är jag en tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna, hatar att komma i mål och känna att fan det här kunde vi gjort bättre.

Nästa race måste vi se till att kunna komma iväg bättre i starten och vara med på första skiftet på banan som faktiskt kan vara helt avgörande för om man ska komma först eller i mitten eller kanske sist.


Nu har vi ombord på 39:an seglat ihop så länge så vi vet nästan alltid var vi vill starta och vi lägger i princip alltid upp en taktik ihop som vi håller racet ut.

Det kan ju t.ex vara att man bestämmer sig för att starta uppe vid lovart vid startbåten, ser till att komma över linjen när skottet går och sen så har vi koll på att det är på högersidan av banan vi vill vara på första kryssen för att vi har rekat lite innan seglingen hur vinden och/eller strömmen är på banan.


Nu seglade vi SM 2008 t.ex med segel som hade några år på nacken förutom spinnakern, focken var från SM 2006 i marstrand och storseglet köpte vi inför 2007 medans spinnen var helt ny för året 08.

Man måste inte ha allra värsta nyaste grejerna för att vara med i toppen men psykologiskt så kan det ibland hjälpa.

Vår rigg är original från -79 men alla vant och alla tampar ombord och block är i gott skick och en del är nytt.

Visst jag skulle gärna ha en ny mast och mastfot men jag känner inte att det är därför vi inte vann SM -08 utan hade vi skippat den retliga svartflaggsdisken i race 7 så hade vi faktiskt varit 2:a räknade jag ut för i den seglingen så var vi 2:a i mål och istället fick vi räkna in en 16:e plats i totalen och vi blev ju 6:a vilket inte är ett allt för uselt resultat heller.


Det bästa vi gjort på ett SM faktiskt.


Men som sagt man måste inte ha ambition att vinna SM för att kappsegla på regionsnivå i Öresund eller ha värsta nya grejerna.


Så du som har en Express i sundet se till att anmäl dig och båten till lokala regattor men även till kappseglingarna i Öresund som 3 av dom räknas in i Riksrankingen 2009 där det utlovas fina priser.


Vi måste försöka få lite liv i Express Öresund igen som tyvärr legat i dvala sedan 2006.

Ju fler vi är i sundet som kappseglar med våra båtar ju roligare har vi ju.


Mitt råd till er alla expressägare är kort och gott UT OCH KAPPSEGLA OCH HA KUL !


Skriv gärna ett mail till mig om det är någon som har frågor och undrar över nåt om klassen.


3 kommentarer:

Mikael sa...

Hej.. Expressfan här. Kappsegling. Letar efter båtplats i Lomma. Tyvärr inte praktiskt möjligt att ha båten någon annanstans och LBS system med sommarplats är det sämsta i hela landet så nu ser det ut som en att det blir en jollesäsong istället.

mattias a sa...

Va fasen kom igen nu....sätt i skutan och hoppas på det bästa micke.
//mattias

Anders Nilsson sa...

Lägg den i Limhamn så länge. Båtplats i Lomma kommer väl med tiden?