måndag 8 augusti 2016

SM 4:a.......antiklimax deluxe

Veckan började grymt fint med andraplats på tune-up precis bakom Collberg som vi visste skulle bli svår som alltid.

När SM sedan startade på torsdagen så gjorde det det med hårdvinden från land som var svår och vridig.
Vi lyckas starta förbannat bra detta SM när vi använde prostartern rätt.

I båda första racen på torsdagen var vi etta runt toppmärket men klarade aldrig av att segla tillräckligt smart för att spika någon av racen tyvärr.
Lite ovana ombord med nytt folk på ovana platser även om det knappast kunde gjorts bättre med den lilla träning vi haft ihop ( en timme på torsdagsmorgonen ).

Vår serie 5,5 och 4:a första dagen räckte till en tredjeplats i regattan men andra av dom svenska båtarna.

Sedan kom fredagen och den fina vinden från land var borta, kvar var bara massa skumma vrid och jävliga vindhål som vi lyckades hamna i hela tiden.

Serien 10,8 och 20:e gjorde nu att vi tappade till fjärde på SM och sexa i regattan.
Riktigt frustrerade och hade svårt att hitta ljusglimtar men där fanns några.
En är att vi seglade upp oss 21 båtar på varv 2 på andra racet på fredagen när vi var nere i källaren och vände som 31:a efter första kryssen ☹️
Var ändå inga jättedåliga starter utan vi hamnade fel i skiften och kom ur fas.

Till sista dagens seglingar så kom hårdvinden tillbaka men denna gång hade vinden vridit till mer västlig och hela Kattegatt stormade in med byar uppåt 15 sekundmeter och 2-3 meter höga långa surfvågor som vi fullkomligt flög fram på när vi satte spinnaker !!

Återigen gjorde vi en bra start på lördagens första segling och ledde efter halva kryssen och rundade etta igen men första länsen tog vi några felbeslut på som gjorde att vi tappade på länsen och det var så mycket vind att vi höll på att kinesgippa och få spinnakern i förstaget ett par gånger så vi satt med hjärtat i halsgropen hela vägen ner.

Rundade som fyra tror jag men seglade snart upp oss som etta igen på kryssen men ett motvrid sista minuterna mot märket gjorde att vi kom runt som femma och sedan körde vi safe mot mål med spinnaker och focken uppe och plockade en båt mot mål så vi kom 4:a.

I race två på lördagen så kom vi iväg betydligt sämre och var återigen på fel kant och förseglade oss mot kryssmärket pga vindvrid så vi hade kanske fem, sex båtar max bakom oss när vi började länsa men vi gjorde nog den snabbaste länsen av alla i hela fleeten då vi körde om alla utom dom fem första så jag tror vi rundade gaten som sexa !!!
Toppade 13,5 knop i nån surf och flög fram.
Tror ni inte GoProkamerorna låg strömlösa under däck :(
Nåja vad ska man göra....
I mål i race två som 5:a och då var vi klara som bronsmedaljörer på SM.

Vi började spekulera i om det skulle bli fler race denna lördag då det blåste om möjligt ännu mer mellan seglingarna än innan.
Luften gick lite ur mig tyvärr mellan racen och jag hade svårt att tagga igång riktigt och när starten på nionde racet gick hade vi alltför dålig koll på var vår huvudkonkurrent om bronset befann sig.
Startade lite sämre än innan och låg en bit ner i fältet men rundade ändå som 7-8 eller nåt sånt och seglade stadigt om båtar hela tiden så vi kom i mål som fyra och det räckte inte till pallen då båtfan som vi kunde släppa med en båt gick o vann sista racet 😡
Vi hade även lite strul med segel och utrustning som gick sönder och strulade hela sista dagen men ändå fick vi ihop tre bra race.

Det var grymt tätt bakom SWE 2003 på andra i SM som hade 40 poäng och trean 44, vi hade 45 och sedan var det en båt till bakom oss på 46 poäng.

Sista dagen bjöd även på ett mastbrott och någon kolliderade och fick hål i skrovet 😱

 


Grattis Collis till 11:e SM tecknet i Expressen men nu räcker det väl gubben!


Tack till mina gubbar ombord denna veckan, Jonas som hoppade in på tune up, Ole från Magic som körde fock, Röe-Mange på fördäck och Jönsson som kört spinne och hållt koll på taktiken med mig.

Nästa gång är det väl vår tur va ?

Tack till MUSTO/Trendmark och Seldén som försåg oss med lite snygg tröjor till veckan.

Inga kommentarer: